Disclaimer l Sitemap     
 

Restauratie brandstoftank

De brandstoftank is bij de Porsche 912/911 een punt van aandacht. Doordat de tank vaak maar half is gevuld tijdens een langere periode van stalling, begint de tank aan de binnenzijde te roesten ten gevolge van condensvorming. Dit is natuurlijk logisch als je nagaat dat zo'n tank plm. 40 jaar oud is. Een reden temeer om de tank tijdens langdurige stalling (meestal de winter) volledig te vullen met benzine

Ik heb besloten om de tank volledig kaal te maken, te ontroesten en verder te behandelen. De binnenzijde wil ik sealen met een speciaal produkt (een nieuwe tank kost plm. 400 euro) 

De voorbewerking

Vul eerst de brandstoftank met water om er zeker van te zijn dat er geen benzineresten meer in de tank zitten. Dit zou tijdens het slijpen tot ontbranding kunnen komen. Vervolgens de tank legen

De taaie undercoating verwijderen met de heteluchtföhn

Na afloop de tank weer gevuld met water om te kijken of de tank ergens lekt of zweet. Dit was gelukkig niet het geval. Een beetje lekkage is niet erg, kleine gaatjes worden later eventueel tijdens het sealen gevuld vanaf de binnenzijde van de tank. Grotere gaten moeten eventueel worden gesoldeerd. 

De kale tank 

Ingesmeerd met Fertan. Nu 24-48 uur laten inwerken

Na het verwijderen van de Fertan. Waar roest zat, laat de Fertan zwarte vlekken achter

Buitenzijde gespoten in de epoxyprimer

Ook de olievulpot wordt aan de binnenzijde gecoat. Deze pot is normaal gesproken behoorlijk verroest en alle roest valt mogelijk in de motor met alle gevolgen vandien.

Buitenzijde olievulpot gespoten in de epoxyprimer

Keuze voor de coating

Zelf heb ik gekozen voor Tankcure, maar er zijn ook andere produkten. Marcel Vermeulen heeft bijvoorbeeld zijn tank naar tevredenheid gesealed met produkten van Fertan. De produkten van Tancure heb ik besteld bij Peter Ritzen van ELPE Moto Products. Peter heeft zelf ruime ervaring met het product en is altijd bereid uitleg te geven. Peter werkt al 18 jaar met het product naar tevredenheid. Tankcure is een 2 componenten product dat zelfs kleine gaatjes (kleiner dan 2 mm) in de brandstoftank kan dichten.

Reinigen

De moet eerst worden gereinigd met een speciale reiniger (foto onder) Dit is middel op waterbasis en zal de tank niet aantasten. Doe de reiniger in de tank en schud enkele malen per uur, zonodig 24 in de tank laten bij sterk verontreinigde tanks. Tank hierna naspoelen met water. Ik heb de tank enkele dagen laten drogen.

Ontroesten

Vervolgens gaan we de tank ontroesten met tank rust remover. Dit is een verdund fosforzuur (45%) in combinatie met een reiniger. Terwijl het middel de roest opvreet, blijft het metaal onaangetast. Het middel moet enkele uren tot een dag in de tank blijven. Alle openingen goed sluiten, b.v. met met stukjes oude binnenband en slangklemmen. Als het zuur uit de tank lekt, kan dit schadelijk zijn voor de huid of de omgeving. 

Een zelfgemaakt metalen plaatje met een oude binnenband als pakking sluit de tank prima af. De andere openingen zijn afgesloten met stukjes rubberslang.

De olievulpot is moeilijker af te sluiten. Aan de onderzijde een houten plaatje en stukje binnenband, alle andere openingen met een stuk binnenband en diverse maten slangklemmen. 

Na het gebruik met water naspoelen. De tank moet goed drogen nadien, zelf heb de tank enkele dagen laten drogen in de zon.

Aanbrengen van de coating

Tankcure coating bestaat uit 2 componenten op epoxybasis. 

Na de 2 componenten goed gemengd te hebben, vullen we de tank hiermee. De tank goed afsluiten. We draaien de tank vervolgens voorzichtig in alle richtingen. Na 15 a 20 min. gieten we voorzichtig alle overtollige coating uit de tank. De uitharding begint na 45 minuten. Niet vergeten de ontluchting van de tank door te spuiten met perslucht. Vergeet ook om niet de tankzeef te verwijderen, na het sealen zal de zeef potdicht gaan zitten. Het is zowieso raadzaam om de brandstofzeef (foto onder) van de brandstoftank te vervangen.

Na 5 dagen mag de tank weer in gebruik genomen worden. Alle bovenstaande informatie geldt ook voor de olievulpot. Tankcure wordt zelfs gebruikt voor het dichten van oliecarters van motoren. Een oliecarter wordt veel heter als onze olievulpot, dus dit moet ook prima werken.

Tank gespoten in de undercoating ...

De tank nogmaals in een laag zwarte undercoating gespoten. De tank is nu klaar voor montage en gebruik.

Vergeet niet om tussen de tank en het tankframe zgn. abdichtband te monteren (soort dikke tochtstrip) Origineel Porsche artikel nr. 901 504 932 20

 

 

   © 2007 - Porsche 912 register Nederland